Καλώς Ήρθατε
support@eleftheriart.com
Eleftheriart - Ceramic & Wood - Eleftheria Darentza

Λογαριασμός
0
Αγαπημένα
0
Καλάθι
Δεν υπάρχουν προϊόντα.

Η διαδικασία παραγωγής ενός κεραμικού αντικειμένου

Τα κεραμικά αντικείμενα τα οποία δημιουργώ*, ανεξαρτήτως μεγέθους, χρειάζεται να περάσουν τις εξής διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρωθούν:

1. Κατασκευή

2. Στέγνωμα

3. Σφουγγάρισμα

4. 1ο ψήσιμο (μπισκότο ή bisqui)

5. Ζωγράφισμα

6. Υάλωμα

7. 2ο ψήσιμο - τελικό

Τι σημαίνουν όλα αυτά:

1. Η διαδικασία κατά την οποία φτιάχνω το αντικείμενο.

Αν πχ πρόκειται για μία κούπα τροχού, θα πρέπει να φτιαχτεί στον τροχό το "σώμα" της, να την αφήσω λίγες ώρες να στεγνώσει , δλδ να φύγει η πολλή υγρασία της και να μην είναι τόσο μαλακή, ώστε να προχωρήσω στο επόμενο στάδιο της πατούρας δλδ του εξωτερικού πάτου της κούπας, που επίσης γίνεται στον τροχο και αμέσως μετα να φτιάξω και να της κολλήσω το χεράκι της. Αν πρόκειται για αντικείμενο που δε φτιάχνεται στον τροχό, τότε μπορεί να γίνει είτε με τη φυλλιέρα που βοηθάει στο άνοιγμα φύλλου είτε χτιστό στο χέρι κλπ.

2. Αφού τελειώσει η κατασκευή του αντικειμένου πρέπει να το αφήσω λίγες μέρες να ξεραθεί. Αν πρόκειται για μεγάλο και με αρκετό πηλό αντικείμενο τότε σιγουρα θα χρειαστούν παραπάνω μέρες για να σιγουρευτώ ότι δεν έχει κρατήσει υγρασία μέσα του, καθώς αυτό θα ήταν καταστροφικό στο ψήσιμο.

3. Αφού ξεραθεί το αντικείμενο πρέπει να το "σφουγγαρίσω" με ένα βρεγμένο σφουγγάρι. Αυτό βοηθάει στο να φύγουν τυχόν ατέλειες και να γίνει πιο λείο. 

4. Το 1ο ψήσιμο γίνεται στους 1040 βαθμούς και χρειάζεται να περάσει σχεδόν ένα 24ωρο μέχρι να ανοιχτεί το καμίνι.

5. Αφού βγει απ'το 1ο ψήσιμο, το αντικείμενό είναι έτοιμο να ζωγραφιστεί.

6. Πριν μπεί στο τελικό ψήσιμο, το αντικείμενο βουτιέται στο γυαλί (εφυάλωση) και ξαναμπαίνει στο καμίνι για το τελευταίο στάδιο.

7. Το 2ο ψήσιμο γίνεται στους 990 βαθμούς και διαρκεί λίγο λιγότερο από το πρώτο.. Μετά από αυτό το στάδιο και εφόσον το αντικείμενο βγει σωστό και χωρίς κάποιο ελάττωμα (γιατί όλα είναι πιθανά στην κεραμική ) είναι έτοιμο για τον τελικό καταναλωτή. 

 

*αναφέρομαι σε αυτά που δημιουργώ εγώ και αυτό γιατί στην κεραμική τέχνη υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να φτιαχτεί ένα αντικείμενο και πάρα πολλές τεχνικές διακόσμησής τους. Κάποια αντικείμενα μπορεί να ολοκληρωθούν από το πρώτο ψήσιμο, κάποια άλλα να χρειαστούν και 3ο και 4ο ψήσιμο. Εχει μεγάλη σημασία επίσης αν το αντικείμενο θέλουμε να είναι χρηστικό ή διακοσμητικό.